MLETÝ VÁPENEC
Vápenec je přírodní minerál, který se skládá převážně z uhličitanu vápenatého (CaCO₃).

Vzniká přirozeným procesem akumulace zbytků mořských organismů, jako jsou korály a skořápky, které obsahují kalcit.

Vápenec ve Štramberku, který je součástí Štramberského krasu, vznikl v období jury, což je přibližně před 145 až 201 miliony let.
Námi těžené vápence vykazují vysokou čistotu, a proto jsou vhodné pro odsiřování spalin v elektrárnách a teplárnách. Vyhledávané jsou i pro svoje využití v hutních, chemických a potravinářských provozech.
Široké uplatnění nacházejí v ekologii a oblasti ochrany životního prostředí, zejména jako neutralizační činidlo při snižování kyselosti zemědělských a lesnických půd.
 
Mletý vápenec vzniká rozdrcením a rozemletím kusového vápence na jemný prášek. Technologie mletí umožňuje dosáhnout různých typů jemnosti mletí.

Podle jemnosti mletí pak vyrábíme následující typy mletých vápenců.